Nejočekávanější nové modely elektromobilů v roce 2021

V letošním roce budeme svědky další ofenzívy nových modelů bateriových elektromobilů. Svůj první elektromobil postavený od počátku na specificky určené platformě začne prodávat nejpopulárnější tuzemská automobilka Škoda. Většímu rozšíření elektrického pohonu pomohou atraktivnější parametry nových modelů – vyšší kapacita baterie a tím i dojezd vozu, rychlejší dobíjení a inovativní prvky výbavy.

Elektrifikovaná vozidla představují pro automobilky pravděpodobně jedinou možnost, jak splnit v budoucnu čím dál přísnější emisní limity. Obrovské investice pumpované do tohoto typu pohonu začínají přinášet konkrétní výsledky. Již v minulých letech se na trhu objevily modely postavené od začátku na čistě elektromobilní platformě. Rok 2021 přinese řadu dalších novinek, které díky neustálému technologickému vývoji poskytnou řidičům vyšší jízdní i uživatelský komfort.

Pojďme se podívat na ty nejzajímavější z nich, které se reálně začnou letos objevovat na silnicích:

ŠKODA ENYAQ iV

První model od značky Škoda postavený od začátku jako elektromobil, prostorné SUV s bohatou základní výbavou, dvěma velikostmi akumulátoru 62 a 82 kWh a dojezdem přes 500 km (větší baterie dle normy WLTP). Z příplatkové výbavy zaujme možnost rychlejšího dobíjení na DC stanicích výkonem až 125 kW či tepelné čerpadlo prodlužující dojezd vozu zejména v zimních měsících.
https://www.skoda-auto.cz/modely/enyaq/enyaq-iv

VOLKSWAGEN ID.4

Sesterský model Škody Enyaq vycházející též platformy MEB koncernu Volkswagen a navazující na loni představený model ID.3. Na výběr je akumulátor o velikosti 52 či 77 kWh umožňující dojezd 345, resp. 522 km. Za výkonnější rychlé dobíjení není třeba dodatečně připlácet, menší akumulátor zvládá 100 kW, větší 125 kW. Stejně jako u modelu Enyaq lze i pro ID.4 doobjednat sklopné tažné zařízení.
https://www.volkswagen.cz/modely/id4

HYUNDAI IONIQ 5

Jeden z nejočekávanějších nových modelů, jehož specifikace a finální podoba byla odhalena jen před několika málo týdny. Korejská automobilka chce tímto vozem vstoupit do nové éry elektromobility. Zaujme nejen obřím rozvorem 3 000 mm poskytujícím nevídaný vnitřní prostor, ale hlavně velmi rychlým dobíjením díky 800V architektuře. Ta umožňuje dobití baterie z 5 do 80% za pouhých 18 minut (při připojení na ultrarychlou dobíjecí stanici typu Ionity).
https://www.hyundai.cz/modely/ioniq-5

FORD MUSTANG Mach-E

První elektromobil od značky Ford, jejíž logo na voze však nenajdete. Jménem a logem odkazuje na legendární Mustang vyráběný nepřetržitě od roku 1964, avšak Mach-E je crossover / SUV. Nabízí dvě velikosti akumulátoru – 76 a 99 kWh umožňující dojezd téměř až 600 km. „Frunk" vpředu přidá k objemu 402 litrů zavazadlového prostoru vzadu ještě dodatečných 100 litrů úložného prostoru.
https://www.ford.cz/osobni-vozy/mustang-mach-e

MERCEDES BENZ EQA

Elektrické SUV vyráběné v Německu a Číně doplňuje v nabídce dříve uvedený větší model EQC. Baterie o velikosti 66,5 kWh umožní dojezd až 426 km dle normy WLTP. Jak je u této prémiové značky zvykem, k dispozici je bohatý výběr paketů a příplatkové výbavy. Později přijde na trh též verze s větší baterií, dojezdem přes 500 km a pohonem všech kol.
https://www.mercedes-benz.cz/passengercars/mercedes-benz-cars/models/eqa/explore.html

TESLA MODEL Y

Další netrpělivě očekávaný model, jehož prodej v Evropě závisí na spuštění výroby v právě dokončované Gigafactory Tesla u Berlína (plná produkce má začít v druhé polovině roku). Technologicky shodný vůz s úspěšným modelem 3 nabídne prostornější karoserii lépe uzpůsobenou evropskému publiku, které příliš verze sedan neoslovuje. Oproti již v USA vyráběným vozidlům dostane tato verze jiný akumulátor umožňující delší dojezd až 500 km.
https://www.tesla.com/modely

BMW iX

Vlajková loď elektromobility z produkce mnichovské automobilky postavená na nové platformě určené čistě pro elektromobily. Již dnes lze vybírat ze dvou verzí, vždy s pohonem všech kol. Silnější xDrive 50 nabídne 500 koní výkonu, nabíjení 200 kW a dojezd přes 600 km, méně výkonná xDrive 40 pak 300 koní, nabíjecí výkon 150 kW a dojezd přes 400 km.
https://www.bmw.cz/cs/all-models/bmw-i/bmw-ix/2020/bmw-ix.html

AUDI Q4 e-tron

Alternativa Škody Enyaq a Volkswagenu ID.4 (s tím sdílí i výrobní linku v německém Zwickau) od prémiové části koncernu VW vycházející též z modelové platformy MEB. Podle očekávání nechybí charakteristický pohon všech kol quattro. Akumulátor 82 kWh, nabíjení výkonem 125 kW a dojezd až 450 km. Výroba je již spuštěna, dodávky prvních vozidel nastanou během léta.
https://www.audi.cz/e-tron-rozcestnik/audi-q4-e-tron-concept

NISSAN ARIYA

Nový, netrpělivě očekávaný model od značky, která byla jedním z průkopníků elektromobility v uplynulém desetiletí, má nabídnout výkon 400 koní, pohon všech kol, akumulátor o velikosti 90 kWh, dojezd až 480 km, ale hlavně baterie chlazené kapalinou (jednoznačné vylepšení oproti Nissanu Leaf) a mimo Japonsko výhradně konektor CCS (poprvé u tohoto výrobce). V nabídce bude též druhá varianta s parametry 218 koní, pohonem předních kol, 65 kWh akumulátorem a dojezdem 350 km.
https://www.nissan.cz/vozidla/nova-vozidla/ariya.html

DACIA SPRING

První příspěvek na poli elektromobility od značky Dacia je očekáván zejména pro svou deklarovanou nízkou pořizovací cenu. Částka pro ČR zatím není známa, ve Francii však vůz začíná na hodnotě v přepočtu 325 tis. Kč (po odečtení ekologického bonusu). Za tu kupující dostane vůz pro městskou a příměstskou mobilitu o výkonu 44 koní, akumulátor 26,8 kWh poskytuje maximální dojezd 230 km (dle normy WLTP). Dodávky prvních vozidel jsou očekávány na podzim 2021. V příštím roce bude na trh uvedena i varianta Cargo – užitková verze N1 bez zadních sedadel s objemem nákladového prostoru 1 100 litrů.
https://www.dacia.cz/vozy/spring.html

Napište nám

Další články

23. 3. 2022
Elektromobil za cenu auta se spalovacím motorem
S narůstajícím zájmem o elektromobilitu proniká tento typ pohonu i do vozového parku naší společnosti. Arval přichází se speciální nabídkou pro naše klienty vypůjčit si elektrické vozidlo za výhodných podmínek.
Celý článek
30. 6. 2021
Registrace nových osobních vozidel v čr a evropě v roce 2020
Historický pokles registrací nových osobních vozidel ve všech sledovaných zemích (v průměru o 24%) provázený současně vysokým nárůstem podílu elektrifikovaných vozidel. V ČR bylo registrováno meziročně o 19% méně osobních aut, bateriové elektromobily však rostly o 431%. Oživení v roce 2021 ohrožuje pokračující pandemie a akutní nedostatek polovodičů.
Celý článek
5. 6. 2021
Technický koutek
Vyznáte se v jednotlivých pojmech souvisejících s hybridními a elektrifikovanými vozidly? Víte, v jakých jednotkách se udává velikost baterie či nabíjecí výkon? Umíte stručně popsat, jak funguje elektromotor a jaké jsou rozdíly mezi ním a spalovacím motorem? Pokud nikoliv, je tu právě sekce „Technický koutek“.
Celý článek
13. 5. 2021
Vybíráme elektromobil
Elektrifikace firemních vozových parků, tedy implementace plug-in hybridních a čistě elektrických vozidel, se stala v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat. Některé firmy již se zaváděním začaly, další se přidají v následujících měsících a letech.
Celý článek
9. 8. 2023
Elektromobily historicky poprvé před naftovými motory
Elektromobily na výsluní: historicky poprvé překonaly podíl naftových motorů
Celý článek
Více článků