Prodej elektromobilů loni v Česku narostl o 47 procent

Prodej elektromobilů narostl v Česku o 47 procent na 3 895 nově registrovaných elektroaut. V celé EU se v loňském roce prodalo o čtvrtinu čistě bateriově poháněných elektromobilů více než v roce 2021, celkem 1 123 778. Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných Evropskou asociací výrobců automobilů (ACEA).

Praha/Brusel, XX. února 2023 – Prodej elektromobilů narostl v Česku o 47 procent na 3 895 nově registrovaných elektroaut. V celé EU se v loňském roce prodalo o čtvrtinu čistě bateriově poháněných elektromobilů více než v roce 2021, celkem 1 123 778. Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných Evropskou asociací výrobců automobilů (ACEA). O 10 procent narostly v Česku také prodeje hybridů, naopak registrace nových plug-in hybridů klesly o téměř pět procent. Pokles prodejů zaznamenala asociace především u benzínových a naftových vozidel. V Česku se mezi lety 2021 a 2022 prodalo o 13 procent méně aut s pohonem na benzín, u naftových pohonů to bylo o 9 procent méně. V celé EU byl trend podobný.
Rekordní nárůst prodejů elektromobilů a hybridů zaznamenal Kypr. V zemi s jednou z nejméně rozvinutých dobíjecích sítí v EU se loni prodalo o 403 elektromobilů (+ 380 procent) více než předloni. Prodeje plug-in hybridů narostly o 132 procent na 228 vozů. Česko bylo loni v nárůstu prodejů elektromobilů desáté. Jedinou zemí, ve které v loňském roce prodeje elektromobilů poklesly, je Itálie. Tamní vláda neobnovila v loňském roce finanční podporu pro nákup elektromobilů, která skončila v roce 2021. V celé EU je patrný trend nárůstu zájmu o elektromobily, který se silně propisuje i do zemí střední a východní Evropy. Trojciferné nárůsty prodejů hlásí kromě Kypru také Litva nebo Bulharsko, o desítky procent narostly prodeje elektromobilů v Polsku, Rumunsku nebo Estonsku. „Výrazný nárůst zájmu o elektromobily pozorujeme také u našich českých zákazníků, počet nových objednávek narostl meziročně o více než trojnásobek,“ říká konzultant pro elektromobilitu leasingové společnosti Arval Tomáš Kadeřábek.

Nárůst zájmu o elektromobily potvrzuje také Vojtěch Neduchal z MONETA Money Bank, která v loňském roce zaznamenala rekordní počet sjednaných úvěrů poskytovaných na elektrovozy: „Klienti jeví čím dál větší zájem o vozy s udržitelným pohonem. V roce 2022 jsme uzavřeli o polovinu více smluv než v roce předchozím, celkem jsme na elektromobily poskytli úvěry v hodnotě 55 350 000 Kč,“ uvedl Neduchal.

Prodeje aut na naftu klesly o pětinu, na benzín o 13 procent

Prodeje vozidel na benzín klesly v EU za uplynulý rok o 13 procent. Největší propad hlásí prodejci ve Finsku, ve kterém spadly prodeje benzínových osobních vozidel o více než třetinu. Český pokles prodejů aut s benzínovým pohonem je na unijním průměru. „V Česku pomalu klesá počet prodaných aut na benzín, loni to bylo o 16 tisíc vozů méně. I když příčiny poklesu jsou spíše v nedostatku těchto vozidel na trhu, lze přesto trend považovat za pozitivní. Je znát, že Češi stále více o alternativních pohonech přemýšlejí. Jedním z výrazných důvodů jsou nižší provozní náklady. Podle našich výpočtů jezdí průměrný elektromobil za cenu 1,44 Kč bez DPH na kilometr, což je více než o třetinu méně v porovnání s vozidly na naftu či benzín,“ uvádí Tomáš Kadeřábek z Arvalu.
Výrazný propad prodejů je podle dat z ACEA patrný také u vozidel s naftovými motory. Největší pokles prodejů opět zaznamenal Kypr, meziročně téměř o dvě třetiny na 596 vozidel. V celé EU prodeje vozidel na naftu klesly o pětinu, v Česku o 9 procent.

Plug-in hybridy rostou v EU nejméně. V Česku prodeje klesly o pět procent
Nejnižší nárůst mezi vozidly s alternativními pohony zaznamenala ACEA u plug-in hybridů. V celé EU narostly prodeje pouze o 1 procento. V Česku jejich registrace klesly o pět procent na 3 560 vozidel. Trojciferné nárůsty v prodejích ale hlásí některé země východní Evropy.
Výrazný nárůst zaznamenala ACEA v zemích EU u registrací hybridních vozů, prodalo se jich o 9 procent více. V loňském roce se jednalo o druhou nejpočetnější kategorii v množství prodaných vozů v Unii. Evropští zákazníci jich nakoupili přes dva miliony. „Pro řidiče, kteří byli doteď zvyklí na vozidla s konvenčními pohony, je přechod do hybridního vozu snazší než do plug-in hybridu, protože nemusejí řešit dobíjení. Naopak zákazníci, kteří preferují čistou mobilitu, si vyberou raději bateriový elektromobil. Tento trend pozorujeme také u našich zákazníků. Zatímco stav prodejů plug-in hybridů je v posledních letech konstantní, u elektromobilů jsme v loňském roce zaznamenali tak výrazný nárůst předaných vozidel, že jsme v současnosti největším poskytovatelem elektromobilů na operativní leasing v Česku. Poptávku táhnou firmy z mnoha důvodů. Nejčastějším je splnění ESG cílů od mateřských společností či snížení provozních nákladů a snazší parkování v hlavním městě. Dalšími z důvodů jsou image společnosti či odlišení se od konkurence využíváním stále ještě ne zcela obvyklých vozů,“ říká Kadeřábek z Arvalu.

Napište nám

Další články

3. 5. 2023
Jsou elektromobily opravdu šetrnější k životnímu prostředí?
Ekologická stopa bateriových elektromobilů a její porovnání s konvenčními vozy je častým a vášnivým tématem diskuzí mezi zastánci a odpůrci elektropohonu.
Celý článek
2. 1. 2023
Proč si firmy pořizují elektromobily?
Již déle než rok registrujeme v Arval CZ zvýšený zájem našich klientů o téma elektromobility. Od poněkud nesmělých prvních diskuzí a sondování informací, co tato oblast vlastně obnáší, jsme se postupně dostali k organizaci zatím dvou ročníků Arval Electromobility Day.
Celý článek
3. 8. 2022
S Arval EV kartou dobijete nově i při cestě k moři
Na jaře letošního roku jsme představovali novou vizuální podobu naší Arval EV karty pro dobíjení elektrických vozidel. A spolu s tím i rozšíření její akceptace do sousedních zemí (Německo, Rakousko, Polsko a Slovensko). Nyní můžeme přidat na seznam států, kde lze kartu využít, další typicky prázdninové destinace.
Celý článek
24. 5. 2022
Druhý Arval Electromobility Day je za námi
Již podruhé pozval Arval CZ své klienty, partnery a vybrané novináře na celodenní akci zasvěcenou elektrickým vozidlům a elektrokolům. Hlavním účelem setkání byla možnost vyzkoušet si připravené elektromobily a elektrická kola, účastníci se dozvěděli bližší informace o konceptu Arval 360° EV mobility a mohli si zasoutěžit při jízdě zručnosti a závodě ve virtuální realitě.
Celý článek
13. 5. 2022
ARVAL představuje 360° EV mobilitu
Společnost Arval, jako přední leasingová společnost působící v 29 zemích světa, podporuje elektromobilitu a věří v její zásadně větší budoucí rozšíření ve všech regionech, ve kterých působí. Pojmem 360° EV mobilita označuje veškeré aktivity související s elektromobilitou. Rádi bychom vám nyní blíže představili, které jsou to konkrétně.
Celý článek
Více článků