Arval a elektromobilita

Pro společnost Arval, jako předního světového poskytovatele operativního leasingu a mobilitních řešení, představuje elektromobilita nejen nezpochybnitelný trend současnosti, ale též oblast, kde chceme být našim klientům rádcem i poskytovatelem komplexního řešení. Umíme tedy nejen vybrat vhodný model vozu s ohledem na potřeby daného klienta, poskytnout operativní leasing na jeho financování, ale též zařídit dobíjecí stanici doma či v práci a poskytnout kartu pro dobíjení na veřejné dobíjecí infrastruktuře. V následující části se podíváme na řešení Arval CZ v bližším detailu.

1. ELEKTROMOBIL

Prvním krokem je výběr samotného elektrického vozu. Tomu se věnujeme podrobněji v samostatné části „Vybíráme elektromobil“, kde se dozvíte, jak začít s přechodem k elektrifikované flotile aut a jaké parametry vzít při výběru elektromobilu. Společnost Arval dokáže v rámci své konzultační činnosti pomoci s výběrem samotného vozu, jeho zapůjčením k vyzkoušení v reálném provozu i se všemi kroky na cestě k zapojení elektrických aut do firemní flotily.

2. SLUŽBY OPERATIVNÍHO LEASINGU

Protože víme, že elektrická auta nejsou při jejich pořízení zrovna nízkým výdajem a zároveň většina firem raději investuje prostředky do rozvoje svého podnikání, nikoliv do nákupu firemních aut, nabízí Arval služby operativního leasingu. Při něm vůz nevlastníte, ale financujete pouze rozdíl mezi pořizovací cenou auta a jeho odhadovanou zůstatkovou hodnotou rozložený do předem stanovené doby leasingu. Financování je doplněno o široké spektrum souvisejících služeb jako je komplexní pojištění vozu, jeho servis, zajištění, uskladnění a výměna pneumatik, asistenční služby, náhradní auto, úhrada všech zákonných daní a poplatků a další. Všichni klienti jsou v péči zkušených Account Managerů a mají k dispozici aplikace pro on-line správu firemního autoparku.

3. DOBÍJECÍ STANICE

Když máme zajištěno elektrické vozidlo včetně všech souvisejících služeb, je na čase se porozhlédnout po tom, kde jej budeme nabíjet. Tedy otázku nabíjení je třeba začít řešit hned, jakmile jsme se rozhodli vůz objednat, nikoliv, až když si ho jdeme vyzvednout k dealerovi. Podrobně se tématu věnuje část „Nabíjíme elektromobil“, kde se dozvíte vše o různých možnostech nabíjení. Pro optimální užívání elektroauta je vhodné mít možnost jej nabíjet doma či v práci, tedy na místech, kde vůz obvykle delší dobu stojí. Zorientovat se v poměrně komplikované oblasti typů nabíjecích stanic, nabíjecích výkonů, dostupných příkonů, způsobů měření elektřiny a dalších věcech není úplně snadné. Proto Arval vybral v rámci obsáhlého výběrového řízení dva partnery, kteří klientům s celou agendou zřízení dobíjecí infrastruktury v rámci firmy a domovech uživatelů pomohou. Poskytnou nejen poradenství před samotným výběrem dobíjecích stanic, ale připraví též návrh na míru včetně doprovodných služeb, provedou kompletní realizaci, proškolí budoucí uživatele a budou provádět všechny pravidelné revize.
Jak již bylo řečeno, důležité je začít vše řešit s dostatečným časovým předstihem před dodáním elektrických vozidel. Detaily instalace je nutno probrat a odsouhlasit si nejen s vybraným dodavatelem, ale případně též s majitelem / správcem objektu, kde se bude provádět. Důkladně je třeba zvážit typ dobíjecí stanice s ohledem na dostupný příkon a dobíjecí možnosti vozidel. Dále počty dobíjecích bodů s ohledem na očekávaný růst počtu elektrifikovaných aut, jejich umístění s ohledem na typ pořizovaných vozidel a umístění jejich dobíjecího portu. V případě pořízení dobíjecí stanice včetně integrovaného kabelu dobře rozmyslete jeho délku, nezapomeňte dořešit připojení stanice do firemní sítě či na internet a důkladné proškolení uživatelů po samotné instalaci včetně postupu, co dělat, když něco nefunguje. Při finančním plánování berte v potaz nejen náklady na samotnou dobíjecí stanici, ale i náklady na kabelovou a stavební přípravu, instalaci a pravidelné revize.

4. ARVAL DOBÍJECÍ KARTA

Aby byla nabídka Arvalu skutečně komplexní, zbývá pokrýt poslední oblast, a tou je dobíjení na veřejné dobíjecí infrastruktuře. To je sice z dosavadních zkušeností využíváno minoritně – z 60% se elektromobil nabíjí doma, z 30% v práci a jen 10% připadá na dobíjení na venku. Ale když už se s autem vydáme na delší cestu, dovolenou či kamkoliv jinam, kde nestačí dojezd vozu, chceme baterii dobít bez zbytečných potíží s registrací u různých poskytovatelů, hledáním vhodného čipu daného poskytovatele, řešením problémů s akceptací platební karty a dalších složitostí. Proto Arval k elektrickým vozidlům poskytuje unikátní „Arval EV kartu“, která je akceptována v síti tří největších poskytovatelů veřejné dobíjecí infrastruktury v ČR. Jedná se o společnosti ČEZ, PRE a E.ON mající lokálně dohromady více než 600 dobíjecích stanic. Není třeba tedy uzavírat separátní smlouvy se všemi třemi dodavateli, vlastnit tři různé čipy a řešit tři došlé faktury. Stačí jedna dobíjecí karta a jedna souhrnná faktura měsíčně zaslaná začátkem dalšího měsíce dle dobíjení v předešlém měsíci. Elektřina je přefakturována ve výši dle ceníku jednotlivých poskytovatelů.
Jsme připraveni vám vypracovat konkrétní nabídku Arval řešení elektromobility, zanechte nám prosím na sebe kontakt a jste-li již naším zákazníkem, obraťte se na svého Account Managera.

Napište nám

Další články

3. 5. 2023
Jsou elektromobily opravdu šetrnější k životnímu prostředí?
Ekologická stopa bateriových elektromobilů a její porovnání s konvenčními vozy je častým a vášnivým tématem diskuzí mezi zastánci a odpůrci elektropohonu.
Celý článek
22. 2. 2023
Prodej elektromobilů loni v Česku narostl o 47 procent
Prodej elektromobilů narostl v Česku o 47 procent na 3 895 nově registrovaných elektroaut. V celé EU se v loňském roce prodalo o čtvrtinu čistě bateriově poháněných elektromobilů více než v roce 2021, celkem 1 123 778. Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných Evropskou asociací výrobců automobilů (ACEA).
Celý článek
2. 1. 2023
Proč si firmy pořizují elektromobily?
Již déle než rok registrujeme v Arval CZ zvýšený zájem našich klientů o téma elektromobility. Od poněkud nesmělých prvních diskuzí a sondování informací, co tato oblast vlastně obnáší, jsme se postupně dostali k organizaci zatím dvou ročníků Arval Electromobility Day.
Celý článek
3. 8. 2022
S Arval EV kartou dobijete nově i při cestě k moři
Na jaře letošního roku jsme představovali novou vizuální podobu naší Arval EV karty pro dobíjení elektrických vozidel. A spolu s tím i rozšíření její akceptace do sousedních zemí (Německo, Rakousko, Polsko a Slovensko). Nyní můžeme přidat na seznam států, kde lze kartu využít, další typicky prázdninové destinace.
Celý článek
24. 5. 2022
Druhý Arval Electromobility Day je za námi
Již podruhé pozval Arval CZ své klienty, partnery a vybrané novináře na celodenní akci zasvěcenou elektrickým vozidlům a elektrokolům. Hlavním účelem setkání byla možnost vyzkoušet si připravené elektromobily a elektrická kola, účastníci se dozvěděli bližší informace o konceptu Arval 360° EV mobility a mohli si zasoutěžit při jízdě zručnosti a závodě ve virtuální realitě.
Celý článek
Více článků