Teslou do Chorvatska na tři zastávky

9. 8. 2023

Čerstvou zpověď redaktora a "testovacího řidiče" ve spolupráci s Arvalem přivezl Martin Hlaváček i s rodinou

Letní sezóna je v plném proudu. Evropa zaznamenala historický milník, kdy za první pololetí na trhu přibylo více elektromobilů než naftových motorů. Čechy ale stále zajímá, jestli s autem na baterky dojedou bez problémů na dovolenou a ideálně kam jinam než do Chorvatska. Čerstvou odpověď přivezl ve spolupráci s Arvalem „testovací řidič“ - redaktor Martin Hlaváček i s rodinou.
Cesta vedla z Prahy pod Zadar do lokality Biograd na Moru. Martin vyrazil se 100% nabitou Teslou Y zapůjčenou od společnosti Arval, poskytovatele full-service operativního leasingu. Cesty se zúčastnili celkem tři pasažéři s obvyklými zavazadly. „…Jedeme ve třech lidech, plný kufr zavazadel včetně hraček a po celou dobu cesty mi jede klimatizace na příjemných 22,5 stupně a co víc. V zavazadelníku mám trvale zapojenou lednici, ve které jako správní Češi vezeme i řízky a pití z domova…“, popisuje Hlaváček ve své reportáži.

Bezproblémové nabití v každém státě

Celou cestu k moři elektromobil zvládl s pouze třemi zastávkami na dobíjecích stanicích. Jednou v Rakousku, další hned u slovinského Mariboru a poslední v Chorvatsku. Klíčem k úsporné jízdě byl adaptivní tempomat. Auto si díky němu samo hlídá proměnné jako je povolená rychlost nebo sklon komunikace. Při jízdě z kopce tak vozidlo rekuperuje a vrací energii zpátky do své baterie, což může průběžně zvyšovat dojezd o několik kilometrů. Vhodná místa k nabití pak pomáhá najít vestavěná navigace.
„První zastávka byla skutečně v Rakousku podle navigace, kde jsem ji dle instrukcí vozu nabil na 85 % kapacity, ta by mi dle auta měla stačit do další zastávky, která byla až ve Slovinsku. Nabíjení rychlonabíjecí stanicí na požadovanou kapacitu trvalo 25 minut,“ uvádí Martin Hlaváček.
Bezproblémová cesta na letní dovolenou tak ukázala, že elektromobily jsou efektivní alternativou k autům se spalovacími motory. Podle nového rozhodnutí Evropského parlamentu má navíc v budoucnu na každých 60 kilometrech hlavních silničních tahů povinně stát dostatečně výkonná rychlonabíjecí stanice. Díky tomu se cestování elektrickými auty ještě zjednoduší.

Mezi lidmi kolují pověry, praxe hovoří jinak

„Cesta na dovolenou se kvůli elektromobilu výrazně protáhne,“ zaznívá jako jeden z nejčastějších argumentů od skeptiků. To však nastane pouze tehdy, když se řidič nenechá svést k častému zrychlování a jízdou v nadlimitních rychlostem na dálnicích. A platí to konec konců i pro spalovací motory. Jak je vidět, cesta se dá pohodlně zvládnout se třemi zastávkami na cca 20 minut a k černým scénářům s deseti zastávkami není důvod.
Často se také traduje, že elektrické vozidlo není zdaleka tak ekologické. Pravdou sice je, že elektromobil zanechává vyšší emisní stopu při samotné výrobě než vůz se spalovacím motorem, provoz ji ovšem dokáže postupně vykompenzovat. Další snížení uhlíkové stopy může přinést např. kombinované vlastnictví elektromobilu a fotovoltaiky a všeobecný příklon zemí k čistším zdrojům energie i pro veřejné sítě. „Platí, že provoz elektromobilů je z hlediska emisí CO2 výhodnější než provoz spalovacích vozidel, dokonce i v zemích s významným podílem výroby elektřiny z uhlí. Navíc se zlepšuje ekologická emisní stopa produkce, protože řada výrobců, jako BMW nebo Volkswagen Group, využívá ve svých výrobních závodech převážně elektřinu z obnovitelných zdrojů,“ říká Tomáš Kadeřábek, odborník na e-mobilitu z Arvalu.

Nebojte se elektromobility!

Vstupní investice do auta na baterky jsou pořád značné, celkové náklady se ale po čase během provozu začnou vyrovnávat. Dodavatelé elektřiny navíc pro majitele elektromobilů nabízejí výhodné tarify, se kterými se lze při nočním dobíjení vozu dostat nižší částku za kWh. Při pořizování elektromobilu lze mimo přímé koupě využít alternativy, jednou z nich je operativní leasing. Dnešní elektrická auta jsou minimálně stejně bezpečná jako ta se spalovacími motory, jsou vybavena mnoha asistenty a díky jednoduchosti motoru jsou i méně poruchová. Každopádně platí, že jet elektromobilem se do Chorvatska k moři rozhodně bát nemusíte!

Celou reportáž můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=zdnywBuzmSc

Zdroje: Arval, E15, Battery Academy, Škoda Storyboard

Napište nám

Další články

13. 5. 2021
Mýty a fakta o elektromobilitě
Celý článek
9. 8. 2023
Elektromobily historicky poprvé před naftovými motory
Elektromobily na výsluní: historicky poprvé překonaly podíl naftových motorů
Celý článek
3. 5. 2023
Jsou elektromobily opravdu šetrnější k životnímu prostředí?
Ekologická stopa bateriových elektromobilů a její porovnání s konvenčními vozy je častým a vášnivým tématem diskuzí mezi zastánci a odpůrci elektropohonu.
Celý článek
22. 2. 2023
Prodej elektromobilů loni v Česku narostl o 47 procent
Prodej elektromobilů narostl v Česku o 47 procent na 3 895 nově registrovaných elektroaut. V celé EU se v loňském roce prodalo o čtvrtinu čistě bateriově poháněných elektromobilů více než v roce 2021, celkem 1 123 778. Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných Evropskou asociací výrobců automobilů (ACEA).
Celý článek
2. 1. 2023
Proč si firmy pořizují elektromobily?
Již déle než rok registrujeme v Arval CZ zvýšený zájem našich klientů o téma elektromobility. Od poněkud nesmělých prvních diskuzí a sondování informací, co tato oblast vlastně obnáší, jsme se postupně dostali k organizaci zatím dvou ročníků Arval Electromobility Day.
Celý článek
Více článků