Proč si firmy pořizují elektromobily?

Již déle než rok registrujeme v Arval CZ zvýšený zájem našich klientů o téma elektromobility. Od poněkud nesmělých prvních diskuzí a sondování informací, co tato oblast vlastně obnáší, jsme se postupně dostali k organizaci zatím dvou ročníků Arval Electromobility Day.

Již déle než rok registrujeme v Arval CZ zvýšený zájem našich klientů o téma elektromobility. Od poněkud nesmělých prvních diskuzí a sondování informací, co tato oblast vlastně obnáší, jsme se postupně dostali k organizaci zatím dvou ročníků Arval Electromobility Day. Při těchto akcích si naši zákazníci mohli bateriové elektromobily vyzkoušet při testovacích jízdách a dozvědět se řadu užitečných informací. Dalším postupným krokem je samotné pronikání těchto vozů do flotil jednotlivých klientů. Od dob, kdy ke spočítání všech bateriových elektromobilů v našem fleetu stačily prsty obou rukou, jsme se notně posunuli a nyní provozujeme již více než 130 takových aut. A protože jsme s klienty v pravidelném kontaktu, víme, jaké důvody vedly k objednávce elektromobilu a jaké výhody mohou uživatelé z jejich provozu čerpat. V následujícím textu vám ukážeme bližší detaily.

Důvody pro pořízení elektromobilů

Každá firma má své vlastní motivy, proč i přes lokálně vyšší celkové náklady na provoz elektromobilu ve srovnání s vozem se spalovacím motorem tyto modely do svých flotil postupně zapojují.

Lze však vysledovat zhruba pět hlavních důvodů:
• Poolová (sdílená) auta, kde motivem firmy je dát možnost vyzkoušet si řízení bateriového elektromobilu co nejširšímu množství uživatelů a tím je zbavit obav a ostychu z této technologie.
• Fanoušci, průkopníci, ambasadoři elektromobility, tedy pečlivě vybraná skupina uživatelů, kteří jsou otevřeni být ve firmě prvními, kdo plnohodnotně vymění služební vůz se spalovacím motorem za „zelenější“ alternativu (velkou výhodou je otevřená mysl a možnost dobíjet doma) a ukáží dalším kolegům, že lze tuto změnu bez větších omezení provést.
• PR a marketingové důvody, kdy se chce firma primárně odlišit od konkurence, využít zajímavé a stále ještě trochu neobvyklé auto k vlastnímu zviditelnění a třeba též přilákání nových zaměstnanců.
• Tlak zahraničních mateřských společností, ESG cíle a snaha omezit dopad provozu vozidel na životní prostředí, jelikož dnes již většina společností má v těchto oblastech stanoveny své závazky, kterých je třeba v následujících letech dosáhnout, a elektromobily jsou jedno z řešení.
• Parkování zdarma zejména v Praze, kdy s registrační značkou začínající písmeny EL jste v tuto chvíli oproštěni od povinnosti hradit velmi vysoké částky za parkování firemních vozidel v pražských modrých zónách.

Výhody provozování elektromobilů

Ke známým a řekněme poměrně drobným výhodám typu odpuštění silniční daně, poplatku za využití dálniční sítě či parkování zdarma v centrech vybraných měst přibyl letos jeden zajímavější benefit, a to sice snížení zdanění užívání firemního elektromobilu k soukromým účelům. Nově je tak daňový základ uživatele navýšen jen o 0,5 % pořizovací ceny vozu včetně DPH, nikoliv o celé jedno procento jako u vozidel s emisemi nad 50 g CO2 na km. Vzhledem k vyšším cenám bateriových elektromobilů tato změna přinesla do mezd jejich uživatelů celkem zajímavé přilepšení. U vzorového auta s pořizovací cenou 1 mil. Kč se jedná o měsíční úsporu přibližně 1300 Kč.

Provozní náklady elektromobilů

Jednou z výhod provozování elektromobilů jsou též nižší provozní náklady. Studie ze zemí, kde je elektromobilita již delší dobu rozvinuta, udávají úsporu 40 % na servisních nákladech bateriových elektromobilů při porovnání s vozy s benzinovými motory. Podstatně nižší byly též náklady na samotné palivo, tedy energii. Avšak platí to i dnes, kdy cena elektrické energie výrazně stoupla?

Pojďme se podívat na vzorové porovnání nákladů na palivo/energii na ujetí 1 km:
• Uvažujme středně velké SUV, které je dnes jedním z nejpopulárnějších modelů z hlediska registrací nových aut
• Spotřeba benzinu vzorového auta v kombinovaném cyklu 6,5 litru na 100 km
• Spotřeba nafty vzorového auta v kombinovaném cyklu 5,5 litru na 100 km
• Spotřeba elektrické energie srovnatelného vzorového auta v kombinovaném cyklu 18 kWh na 100 km
• Aktuální průměrná cena litru benzinu (11/2022) 35 Kč bez DPH
• Aktuální průměrná cena litru nafty (11/2022) 37 Kč bez DPH
• Cena 1 kWh elektrické energie se započtením dalších poplatků za dodávku a distribuci (11/2022) 8 Kč bez DPH
• Náklady na 1 km u benzinové motorizace – 2,28 Kč bez DPH
• Náklady na 1 km u naftové motorizace – 2,04 Kč bez DPH
• Náklady na 1 km bateriového elektromobilu – 1,44 Kč bez DPH

I přes současné vysoké ceny elektrické energie je stále provoz elektromobilu výrazně levnější než provoz auta se spalovacím motorem. Teprve v extrémním případě jeho dobíjení výhradně na rychlodobíjecích stanicích, kde je vyšší cena za kWh elektřiny, se náklady vyrovnávají.

Zajímá vás více informací z oblasti elektromobility? Navštivte náš specializovaný web evnews.cz
Chcete poradit s přechodem na elektrifikovaný vozový park? Máte zájem o kalkulaci operativního leasingu? Zapůjčení elektromobilu z naší střednědobé půjčovny pro vyzkoušení na 1 až 24 měsíců? Poptáváte dobíjecí stanice či kartu na dobíjení v síti veřejných dobíjecích míst? Neváhejte se na nás obrátit – www.arval.cz

Napište nám

Další články

3. 5. 2023
Jsou elektromobily opravdu šetrnější k životnímu prostředí?
Ekologická stopa bateriových elektromobilů a její porovnání s konvenčními vozy je častým a vášnivým tématem diskuzí mezi zastánci a odpůrci elektropohonu.
Celý článek
22. 2. 2023
Prodej elektromobilů loni v Česku narostl o 47 procent
Prodej elektromobilů narostl v Česku o 47 procent na 3 895 nově registrovaných elektroaut. V celé EU se v loňském roce prodalo o čtvrtinu čistě bateriově poháněných elektromobilů více než v roce 2021, celkem 1 123 778. Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných Evropskou asociací výrobců automobilů (ACEA).
Celý článek
3. 8. 2022
S Arval EV kartou dobijete nově i při cestě k moři
Na jaře letošního roku jsme představovali novou vizuální podobu naší Arval EV karty pro dobíjení elektrických vozidel. A spolu s tím i rozšíření její akceptace do sousedních zemí (Německo, Rakousko, Polsko a Slovensko). Nyní můžeme přidat na seznam států, kde lze kartu využít, další typicky prázdninové destinace.
Celý článek
24. 5. 2022
Druhý Arval Electromobility Day je za námi
Již podruhé pozval Arval CZ své klienty, partnery a vybrané novináře na celodenní akci zasvěcenou elektrickým vozidlům a elektrokolům. Hlavním účelem setkání byla možnost vyzkoušet si připravené elektromobily a elektrická kola, účastníci se dozvěděli bližší informace o konceptu Arval 360° EV mobility a mohli si zasoutěžit při jízdě zručnosti a závodě ve virtuální realitě.
Celý článek
13. 5. 2022
ARVAL představuje 360° EV mobilitu
Společnost Arval, jako přední leasingová společnost působící v 29 zemích světa, podporuje elektromobilitu a věří v její zásadně větší budoucí rozšíření ve všech regionech, ve kterých působí. Pojmem 360° EV mobilita označuje veškeré aktivity související s elektromobilitou. Rádi bychom vám nyní blíže představili, které jsou to konkrétně.
Celý článek
Více článků